Scrisoarea lui Titus Corlățean către președintele Curții Constituționale, ca urmare a declarațiilor Comisiei de la Veneția

Scrisoarea lui Titus Corlățean către președintele Curții Constituționale, ca urmare a declarațiilor Comisiei de la Veneția
Publicat: 08/08/2012, 13:23
Actualizat: 04/08/2014, 02:37

Noul ministru de Externe, Titus Corlățean, i-a adresat o scrisoare președintelui Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, ca urmare a declarației de ieri făcute de Comisia de la Veneția, pe tema presiunilor și amenințărilor primite de judecătorii CCR.

Corlățean îl roagă pe Zegrean să îi confirme autenticitatea scrisorii CCR către Comisia de la Veneția și către Comisia Europeană, care a apărut ieri în presă. „În cazul în care răspunsul dumneavoastră este pozitiv, având în vedere gravitatea deosebită a acuzațiilor privind amenințările la adresa unui judecător al Curții și a familiei acestuia, apreciez că este imperios necesar ca toate informațiile relevante, conexe acestei situații regretabile să fie neîntârziat aduse la cunoștința autorităților române competente, pentru ca acestea să fie în măsură să ia, de urgență, măsurile legale care se impun”, îl îndeamnă ministrul de Externe pe președintele Curții Constituționale.

„Fac apel la toate autoritățile și partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la exercitarea de presiuni”, a scris marți președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Buquicchio s-a declarat „surprins și chiar șocat că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului Europei și al Uniunii Europene se vede obligată să apeleze la Comisia de la Veneția, pentru a-i proteja independența”.

Declarația președintelui Comisiei de la Veneția

În scrisoarea către președintele CCR, Titus Corlățean califică afirmațiile Comisiei de la Veneția drept „foarte grave”, care „prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României ca stat de drept și democratic”. Corlățean îi amintește lui Zegrean că, după cum a declarat și ieri, MAE condamnă orice fel de presiune asupra instanțelor.

„De altfel, Prim-ministrul României, dl. Victor Ponta, a subliniat în mod repetat că Guvernul român va respecta întocmai deciziile Curții Constituționale și a lansat la data de 31 iulie 2012 un apel public către toate părțile politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Președintelui României să se abțină de la orice formă de presiune la adresa Curții Constituționale sau la adresa unor judecători ai acestei instituții”, scrie Corlățean, care îl acuză pe Traian Băsescu de presiuni la adresa CCR. „Am luat notă cu regret de declarația din data de 4 august 2012 a președintelui suspendat al României, dl. Traian Băsescu, potrivit căreia solicitarea Curții Constituționale privind actualizarea listelor electorale după referendum „este ilegală”, ceea ce, în opinia mea, poate fi considerată o clară formă de presiune la adresa independenței Curții”, îi mai transmite ministrul de Externe președintelui CCR.

gândul redă, mai jos, scrisoarea lui Titus Corlățean către Augustin Zegrean:

„Stimate domnule Președinte,

Am onoarea să mă adresez dumneavoastră, cu deplin respect pentru independența Curții Constituționale a României, pentru a vă informa că am luat cunoștință, cu preocupare, de elementele cuprinse în declarația președintelui Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012.

Conform textului acestei declarații publice, reacția președintelui Buquicchio a fost determinată de primirea, în cursul zilei precedente, a unor informații suplimentare din partea Curții despre – citez din declarația menționată – „presiuni continue și amenințări la adresa unor judecători” ai Curții.

După cum cunoașteți, conform competențelor sale legale, Ministerul Afacerilor Externe realizează politica externă a statului român în concordanță cu interesele naționale și cu statutul României de membru în structurile europene și euroatlantice, printre atribuțiile sale principale numărându-se asigurarea, prin acțiunile de politică externă, a consolidării statului de drept și a structurilor democratice din societatea românească, precum și proiectarea unei imagini reale a României în lume. Sunt încredințat că veți fi de acord cu faptul că afirmații grave de tipul celor citate în declarația președintelui Comisiei de la Veneția, care au determinat această luare publică de poziție din 7 august 2012, prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României, ca stat de drept și democratic.

În aplicarea strictă a acestor atribuții legale, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat prompt în urma declarației președintelui Buquicchio, arătând public că împărtășește pe deplin poziția exprimată de acesta, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanțe, fie ea constituțională sau ordinară, în scopul influențării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă. De asemenea, ministerul pe care îl conduc a arătat că autoritățile guvernamentale române nu fac și nu vor face niciun fel de excepție de la respectarea cu strictețe a principiului constituțional fundamental al statului de drept care este independența justiției sau a contenciosului constituțional, fiind extrem de important – așa cum arată și Președintele Comisiei de la Veneția în declarația sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor.

De altfel, Prim-ministrul României, dl. Victor Ponta, a subliniat în mod repetat că Guvernul român va respecta întocmai deciziile Curții Constituționale și a lansat la data de 31 iulie 2012 un apel public către toate părțile politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Președintelui României să se abțină de la orice formă de presiune la adresa Curții Constituționale sau la adresa unor judecători ai acestei instituții. În acest context, am luat notă cu regret de declarația din data de 4 august 2012 a președintelui suspendat al României, dl. Traian Băsescu, potrivit căreia solicitarea Curții Constituționale privind actualizarea listelor electorale după referendum „este ilegală”, ceea ce, în opinia mea, poate fi considerată o clară formă de presiune la adresa independenței Curții.

Am subliniat totodată, în luarea de poziție de ieri a Ministerului Afacerilor Externe că, în cazul, absolut regretabil, al unor amenințări împotriva integrității judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict și ferm prevederile legale corespunzătoare, în acest scop fiind esențial ca acestea să fie aduse imediat la cunoștința autorităților de resort. În egală măsură, am reamintit faptul că, în cazul amenințărilor la care a fost supusă doamna judecător al Curții Constituționale Aspazia Cojocaru, autoritățile competente ale statului au declanșat prompt procedurile penale corespunzătoare și am exprimat speranța că acestea se vor finaliza în cel mai scurt timp, iar făptuitorii vor suferi rigorile legii.

Față de toate aceste elemente, și observând și faptul că în cursul zilei de ieri a apărut în spațiul public un document care vă este atribuit și care ar fi fost adresat unor înalți oficiali ai Consiliului Europei și ai Uniunii Europene, inclusiv președintelui Comisiei de la Veneția (și care ar fi stat la baza declarației acestuia din 7 august 2012, vă adresez respectoasa rugăminte de a ne confirma autenticitatea acestui document și a informațiilor incluse în acesta. În egală măsură, în cazul în care răspunsul dumneavoastră este pozitiv, având în vedere gravitatea deosebită a acuzațiilor privind amenințările la adresa unui judecător al Curții și a familiei acestuia, apreciez că este imperios necesar ca toate informațiile relevante, conexe acestei situații regretabile să fie neîntârziat aduse la cunoștința autorităților române competente, pentru ca acestea să fie în măsură să ia, de urgență, măsurile legale care se impun.

Reiterând faptul că prezentul demers al Ministerului Afacerilor Externe se întemeiază în modul cel mai strict pe atribuțiile sale reamintite mai sus, iar răspunsul dumneavoastră prompt este necesar pentru realizarea acestor competențe legale de reprezentare externă a României, cu deplinul respect al independenței Curții Constituționale a României, vă rog să primiți, domnule Președinte, asigurarea deosebitei mele considerații.

Titus Corlățean”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Turul 2 alegeri prezidențiale 2024: Pe ce dată are loc? Rezultate exit poll: Marcel Ciolacu...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online